Ülke Ülke Asgari Ücret Ne Kadar

Ukrayna’da Asgari Ücret Ne Kadar? 2021 Asgari Ücret

Spread the love

Ukrayna’da Asgari Ücret Ne Kadar? 2021 Asgari Ücret

Sovyetler Birliği’ne bağlı olan Ukrayna 1991 yılında bağımsızlığını ilan ederek cumhuriyet yönetimi ile yönetilmektedir. Buna bağlı olarak Ukrayna Parlamentosu ülke yönetiminde söz sahibi olurken, 2020 yılı Ağustos ayında yapılan ‘’Ukrayna Devlet Bütçesi’’ne yönelik kanun değişikliği kapsamında Eylül 2020 itibarıyla Ukrayna’da asgari ücret için artış yapmıştır.

Alınan kararlar kapsamında 2021 yılının ilk ayı Ocak ayında da çalışanları motive etmek asgari ücrete artış yapılırken, bununla yetinmeyen Ukrayna Parlamentosu 2021 yılı içinde asgari ücrete yılın sonuna doğru ikinci kez zam yapılmasına dair karar vermiştir.

Ukrayna’da Yaşam Nasıldır?

Ukrayna’da yaşam, diğer Avrupa ülkelerine nazaran ucuz olmakla başkenti Kiev için ev kiralarına bakıldığında 400 dolardan başladığı görülmektedir. Diğer şehirlerde ise ev kiraları daha ucuzdur. Dünyada yeşili bol şehirler arasında yer alan Kiev; manastırları ve kiliseleri, tarihi binaları ve şehrin tam ortasından geçen ‘’Dinyeper Nehri’’ ile ün yapmıştır. Ukrayna’nın ikinci büyük şehri Harkov ise, Rusya’ya sadece 40 km uzaklıkta yer almanın dışında ülkenin bilim merkezi ve sanayi şehri olarak bilinmektedir. Ayrıca şehirde 90’dan fazla üniversite ve enstitü olması eğitim ve bilime ne kadar önem verildiğini göstermektedir.

Ukrayna’da Asgari Ücret Ne Kadar? 2021 Asgari Ücret

Ukrayna’da yaşam açısından tercih edilebilecek bir diğer şehir Odessa’dır. Ülkenin Avrupa’ya açılan kapısı olan ve Karadeniz’e kıyısı olan ‘’ Ticaret Limanı’’ bu şehirde bulunmakta olup, şehir plajları, barları, diskoları, sağlık merkezleri, kestane ve ıhlamur ağaçları ile kaplı süslü caddeleri ile turistik bir şehirdir. Sadece Odessa şehrinde 9 tane sinema bulunmakta olup, 26 tane kapalı spor salonu ve 18 tane stadyumu, 40 tane kütüphane ile 22 tane üniversitesi turistik şehir olması dışında kültür ve eğitim şehri olma özelliği de taşımaktadır.

Aslan Kent olarak anılan Lviv, 750 yıllık geçmişi ile Ukrayna’da bulunmakta ve UNESCO Dünya Kültür Mirası içerisinde yer almaktadır. Dünyaca ünlü parkları ve tarihi geçmişi ile kültür ve turizm şehri olarak görülmeye değerdir.

Ukrayna’da yaşam ulaşım yönünden bakıldığında da oldukça rahattır. Metro, troleybüs, otobüs, metro ve taksi ulaşım için çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Dünyanın en büyük ve en derin metrosu olan ‘’Kiev Metrosu’’ dışında diğer şehirlerde de metro yaygındır. Ülkede taksi de ulaşım için kullanılmakta olup, ülkemizde olan taksimetre uygulaması dışında mesafe ve bölgeye göre sabit fiyat uygulaması tercih edilmektedir. Bu nedenle taksi kullanımı uygun fiyatlara denk gelmektedir.

Ukrayna’da Çalışma Şartları

Ukrayna’da çalışma şartları incelendiğinde diğer ülkelerde olduğu gibi haftalık çalışma süresinin 40 saat olduğu görülmektedir. 40 saatten fazla çalışmak fazla mesai olarak kabul edilmektedir ve normal mesai ücretine göre % 200 oranında fazla ödeme yapılmaktadır. Ayrıca fazla mesai çalışma süresi 120 saati geçemez ve çalışan için iki gün üst üste fazla mesai süresi 4 saati geçememektedir.

Ukrayna’da yaşam koşulları ucuz gibi görünse de asgari ücret ile geçinmesi zor olduğu için çalışanlar genellikle ek iş yapmaktadır. Ukrayna’da hava taşımacılığı, sigorta, bilgi ve telekomünikasyon ile finans sektöründe çalışanlar en yüksek maaşı almaktadır. Ayrıca Ukrayna’da ücretin belirlenmesinde deneyimli olmakta oldukça etkilidir.

Ukrayna’da Asgari Ücret Neye Göre Belirleniyor?

Ülkede bağımsızlık sonrasında ekonomik sıkıntı yaşanırken, toparlanma sürecine geçiş yaptığı anda Ukrayna’da asgari ücret ile ilgili çalışmalarına başlamıştır. Geçim koşullarına göre asgari ücret tutarında iyileştirmeye giden Ukrayna Hükümeti, 2018 yılından beri her yıl asgari ücrete zam yaparken, 2021 asgari ücret politikasında değişikliğe giderek yıl içerisinde iki kez zam yapmayı hedeflemektedir.

Yapılan zamlar sonrasında Ukrayna halkının yaşam standartları yükselirken, doktorlar, öğretmenler başta olmak üzere diğer kamu sektörü çalışanlarına yönelik maaş artışı da yapılmaktadır. Ülke genelinde resmi maaşlar, Ukrayna asgari ücret tutarının dikkate alındığı tek tarife ölçeğine göre belirlenmektedir.

Ukrayna’da Asgari Ücret Ne Kadar? 2021 Asgari Ücret

Ukrayna’da Yıllara Göre Asgari Ücret Rakamları

Ukrayna’da yıllara göre asgari ücret rakamları ülke ekonomisine göre artış göstermekte olup, 2018 yılı için 3.200 Grivna olarak ödenen ücret; 1 Ocak 2019 tarihinde yapılan artış ile birlikte brüt 4.173 Grivna olarak belirlenmiştir. Çalışanların eline net olarak geçen ücretse, 3.723 Grivna’ya denk gelmektedir.

Para Kazanmak İsteyenler, Bu Yazı Tam Size Göre...  Kanada’da Asgari Ücret Ne Kadar? 2021 Asgari Ücret

Ukrayna’da 1 Eylül 2020 tarihinden itibaren ödenen asgari ücret tutarı 5.000 Grivna iken hükümet tarafından alınan kararla 2021 asgari ücret tutarı 1 Ocak 2021 tarihi itibarıyla 6.000 Grivna’ya yükseltilmiştir. Ayrıca yılın ikinci dönemi içinde 500 Grivna zam yapılması planlanırken, ödenecek asgari ücret 6.500 Grivna’ya yükselecektir.

Ukrayna’da Saatlik Asgari Ücret Rakamları

1 Ocak 2021 tarihi itibarıyla asgari ücret 6.000 Grivna’ya yükselirken, haftalık 40 saat çalışılan Ukrayna’da saatlik asgari ücret rakamları yaklaşık 4,69 Grivna’ya denk gelmektedir. Fazla mesai yapılması durumunda saatlik ücrette % 200 oranında artış yapılarak ödeme yapılmaktadır ki yıllık en fazla 120 saat mesai yapan bir çalışan maaşına ek olarak yıllık 1.126 Grivna kazanabilmektedir.

Ukrayna’da Asgari Ücret ile Geçinmek

Ukrayna’da asgari ücret ile geçinmek yaşam masraflarına bakıldığında oldukça zordur. Aslında ülkede bulunan birçok ürün ile giderlere bakıldığında ülkemizle kıyaslandığında çok ucuz olduğu görülmesine rağmen Ukrayna’da asgari ücretin düşük olması yaşam koşulları açısından insanların zorlanmasına neden olmaktadır. Kira masrafları, ulaşım masrafları ve aylık diğer masrafları karşılamakta zorlanan Ukrayna halkı ek iş yapmanın dışında kalabalık aileler olarak yaşamakta ve böylece çalışan kişisini artırarak daha fazla maaş ile geçimlerini sağlamaktadır.

Ukrayna’da Asgari Ücret Her Sene Artıyor mu?

Ülkede yaşanan ekonomik sebeplerden dolayı 2018 yılı öncesi Ukrayna’da asgari ücret her yıl artırılamazken, ülkenin ekonomik koşullarının iyileşmesi nedeniyle 2018 yılı itibarıyla her yıl asgari ücrete zam yapılmaktadır. Hatta içinde bulunduğumuz yılın ocak ayında zam yapılmasına rağmen aralık ayından itibaren Ukrayna’da asgari ücret için yeni bir zam yapılması planlanmaktadır.

Ukrayna’da Ev Fiyatları Ne Kadar?

Ukrayna’da ev fiyatları dünyada olduğu gibi evin özellikleri ve konumuna göre değişiklik gösterirken, içi yapılı olan bir dairenin metrekare alış fiyatı 1700 $ civarında ve aynı daireye ait kira bedeli metrekare 15 $’dır. Yani Kiev’de 100 m2 bir dairenin fiyatı 170.000 $’a karşılık gelirken, evin kiraya verilmesi durumunda sağlanan kazanç 1.500 $’dır. Orta vadeli yatırım yapmak isteyen kişiler için ev satın almak karlı olmakta ve evin borcu kira bedeli karşılığında 9-10 yıl içerisinde ödenebilmektedir.

Ukrayna’da ev fiyatları hakkında bilgi sahibi olmak için ülkemizde olduğu gibi emlak siteleri hizmet vermektedir. Emlak sitelerine giriş yapılarak hem kiralık ev bulunabileceği gibi hem de kiralık ev kolay bir şekilde bulunabilmektedir.

Ukrayna’da 2021 Asgari Ücret Ne Kadar?

Ukrayna 2021 asgari ücret, 1 Ocak 2021 tarihi itibarıyla 6.000 Grivna’ya yükseltilirken, ülke para birimimize göre yaklaşık 1.566 TL’ye denk gelmektedir. Bu da asgari ücretin günlük 36,12 Grivna’ya denk düştüğü anlamına gelmektedir. 2021 yılının Aralık ayında asgari ücrete ikinci bir zam yapılarak Ukrayna 2021 asgari ücret tutarı 6.500 Grivna’ya yükseltilecektir. 2020 yılı itibarıyla ekim ayında yapılan araştırmalar sonrasında Ukrayna’da yıllık ortalama maaşın 12.174 Grivna olduğu açıklanmıştır.

Ukrayna’da Asgari Ücret Ne Kadar? 2021 Asgari Ücret

Ukrayna’da Çalışma İzni Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir?

Ukrayna’da çalışma izni almak için öncelikle vize almak gerekmektedir. Ülkemiz vatandaşlarına pasaport çeşitlerine bakılmaksızın 180 günde 90 günü aşmayan turistik ve iş görüşmesine yönelik seyahatler için vize istenmemektedir. Yani Ukrayna’ya vizesiz gelen kişilere çalışma ve eğitim hakkı tanınmamaktadır.

Ukrayna’da çalışmak için Ukrayna vizesi alınması gerekmektedir ve iki farklı yolla çalışma vizesi alınabilmektedir. Yollardan birincisi yabancı yatırımcı olarak Ukrayna’da 100.000 Euro’luk yatırım yaparak ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. Böylelikle yabancı yatırımcı unvanı ile çalışma izni ve oturum izni alınabilmektedir.

Ukrayna’da çalışma vizesi almak için ikinci yol ise, Ukrayna’da bulunan bir şirketin Ukrayna Çalışma Bakanlığı’na başvuru yaparak kişi adına davetiye çıkarmasıdır. Daha sonra Ukrayna Büyükelçiliği’ne çalışma vizesi başvuru yapılabilmektedir.

Ukrayna’da çalışma izni için gerekli olan belgeler;

  • Pasaport (Geçerlilik süresi vize bitim tarihinden sonra en az 9 ay sonrası olmalıdır. Pasaport son 10 yıl içinde alınmış ve en az 2 sayfası bulunmalıdır. Evlilik ya da boşanma gibi nedenlerden dolayı soyadı değişikliği olması durumunda pasaportun yenilenmesi gerekmektedir.)
  • İki adet biyometrik fotoğraf ( 6 ay içerisinde çekilmiş olması gerekmektedir. Gözlük gibi zorunlu aksesuarlar dışında herhangi bir aksesuar kullanılmamalıdır. )
  • Çalışma lisansı ( Ukrayna Çalışma Bakanlığı’ndan alınmış ve Ukrayna’da bulunan herhangi noterden onaylanmış başvuru sahibinin bilgileri dışında çalışılacak olan firma bilgilerini içermelidir.)
  • Kimlik ya da nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Ukrayna çalışma vizesi başvuru formu (İngilizce ya da Ukraynaca doldurulmuş olması gerekmektedir.)
  • Seyahat Sağlık Sigortası ( Vizesini kapsayan 30 bin teminatlı seyahat sağlık sigortası)
  • Banka hesap dökümü (Başvuru tarihinden bir hafta önce alınmış ve son üç ayı gösteren banka hesap dökümüdür.
  • Banka görevlileri tarafından imzalı ve kaşeli olması gerekmektedir.)

Ukrayna’da Oturma İzni Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir?

Ukrayna’da oturma izni almak isteyen yabancılar, Ukrayna vatandaşı ile evlendikten sonra nikah tarihi geçerli olmak üzere 2 yıl sonrası için başvuruda bulunabilmektedir. Bu nedenle kısa süreli vize almak için öncelikle eşinin ikametgahına kayıt yaptırılması gerekmektedir. Kayıt işlemleri ikamet edilen bölgede bulunan Ukrayna Vatandaşlık, Göçmenlik ve Özel Kişiler Kayıt Şubesi’ne başvuru sonucunda ‘’Göçmenlik İzin Belgesi’’ alınarak tamamlanmaktadır.

İzin Belgesini almak için gerekli olan belgeler;

  • İzin belgesi almak için dilekçe
  • Pasaport ve fotokopisi
  • 3 adet 3,5 х 4,5 cm ebatlarında vesikalık resim
  • Eş ikametgahına kayıt yapıldığına dair belge
  • C. vatandaşı olarak Türkiye’den alınan ikametgah belgesi (Noter tasdikli ve Ukraynaca)
  • Evlilik cüzdanı fotokopisi (Evlilik cüzdanı Türkiye’den alındı ise, noter onaylı ve apostilli tasdik şerhli)
  • Bulaşıcı hastalık taşınmadığına, alkol ve uyuşturucu bağımlısı olunmadığına dair hastane raporu (Türkiye’den alındı ise, noter onaylı ve apostilli tasdik şerhli olmalıdır.)
  • Sabıka kaydı (Ukraynaca hazırlanmış noter tasdikli ve apostilli tasdik şerhi bulunmalıdır.)
  • Ukrayna İstanbul Başkonsolosluğu ya da Ukrayna Ankara Büyükelçiliği’nden oturma amaçlı uzun süreli olan vize (Göçmenlik İzin Belgesi’nin aslı istenmektedir.)
Para Kazanmak İsteyenler, Bu Yazı Tam Size Göre...  Norveç’te Asgari Ücret Ne Kadar? 2021 Asgari Ücret

Alınan vize ile Ukrayna’ya giriş yapıldıktan sonra en geç 5 iş günü içerisinde ‘’Ukrayna Vatandaşlık, Göçmenlik ve Özel Kişiler Kayıt Şubesi’’ne başvuru yapılmalı ve hazırlanan evraklar sunularak Ukrayna oturma izni belgesi alınmalıdır. Belgeler sunulduktan sonra bir hafta içinde oturma izin belgesi verilmektedir. Ayrıca pasaporta da ‘’Bu şahsa Ukrayna’da oturum izni verilmiştir.’’ şeklinde kaşe basılmaktadır. Oturum izni alan kişinin ayrıca bir vize alması gerekmemektedir.

  • Dilekçe Formu,
  • Göçmenlik izin belgesi fotokopisi;
  • Pasaport fotokopisi;
  • Harç tutarının yatırıldığını gösteren dekont

Ukrayna Vizesi Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir?

Ukrayna vizesi Türkiye’nin de dahil olduğu 65 ülkeden istenilmemektedir. Avrupa Birliği’ne üye olan ülkelerden vize istenmezken; Arjantin, Sırbistan, Bosna-Hersek ve Brunei, Hong Kong gibi ülkelere belirli bir süre geçerli olmak üzere vizesiz seyahat hakkı tanınmaktadır. Ermenistan, Moldova, Gürcistan, Azerbaycan ve Özbekistan vatandaşlarına ise, sınırsız süre ile vizesiz seyahat hakkı tanınmaktadır.

Ukrayna vize türleri seyahat amacı başta olmak üzere seyahat süresine göre değişkenlik göstermektedir.

Ukrayna’da Asgari Ücret Ne Kadar? 2021 Asgari Ücret

Transit (B Tipi) Vize

5 günlük süre ile verilen transit vize, Ukrayna üzerinden başka ülkelere geçiş imkanı sunmaktadır. Tekli ya da çoklu geçitler için kullanılan transit vize, gerekli bilgilerin sunulabilmesi durumunda 1 yıla kadar geçerli olabilmektedir.

Kısa Süreli (C Tipi) Vize

180 gün içinde 90 gün günü aşmayacak şekilde seyahat etmek isteyen kişilere verilmektedir. Aile ziyaretleri, staj, turistik gezi, tıbbi tedavi ve ticari faaliyetler için verilen vize türü olup, geçerliliği en fazla 5 yıldır. Kısa süreli vize almak için davetiye gerekmektedir.

Uzun Süreli (D Tipi) Vize

Geçici oturma izni imkanı sunan uzun süreli vize türü en az 90 gün Ukrayna’da kalmayı sağlamaktadır. Çalışma, eğitim, aile birleşimi ve yatırım gibi 16 farklı nedenle verilebilmektedir.

Ukrayna vize başvurusu yapmak için gerekli olan belgeler

  • Vize başvuru formu
  • Pasaport (Geçerlilik süresi vize bitim tarihinden sonra en az 9 ay sonrası olmalıdır. Pasaport son 10 yıl içinde alınmış ve en az 2 sayfası bulunmalıdır. Evlilik ya da boşanma gibi nedenlerden dolayı soyadı değişikliği olması durumunda pasaportun yenilenmesi gerekmektedir.)
  • 1 adet 3,5×4,5 cm ebatlarında beyaz fonda çekilmiş biyometrik fotoğraf
  • Son 2 ayı gösteren banka hesap dökümü
  • Seyahat sağlık sigortası
  • Otel ve uçak bileti rezervasyon dökümü
  • Vize harç ücretini gösteren dekont
  • Son 2 aya ait banka hesap dökümü
  • Vize harç ücretinin yatırıldığına dair dekont
  • Davet mektubu
  • Sigortalı olarak çalışanlar için SGK işe giriş belgesi ile maaş bordrosu
  • İşverenler için faaliyet belgesi ile imza sirküleri
  • Tapu ve kira kontratı, araç ruhsatı bilgileri

Ukrayna Vatandaşlığı Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir?

Ukrayna vatandaşlığı için anne, büyükanne, baba ve büyükbabanın Ukraynalı olması kolaylık sağlamaktadır ki bu durumda kişinin Ukrayna’da doğması direkt vatandaşlık hakkı sağlamaktadır. Ama Ukrayna dışında bir ülkede doğması durumunda kişinin aile fertlerinden biri Ukraynalı ise, vatandaşlık alabilmesi için Ukrayna’da yaşıyor olması gerekmektedir.

Ukrayna vatandaşlığı için en kolay yol ise, Ukrayna vatandaşı ile evlilik yapmaktır. Evliliğin hangi ülkede yapıldığı fark edilmeksizin 5 yıldır ülkede yaşıyor olması, 2 yıllık evli olunması ve bu süreçte Ukrayna’da yaşıyor olması vatandaşlığa geçişi sağlamaktadır. Ama bu süreçte Ukraynaca öğrenilmesi ve Ukrayna vatandaşlık koşullarını sağlamak gerekmektedir.

Ayrıca oturum izni alınarak Ukrayna vatandaşlığı alınabildiği gibi ki bunun için yatırım yaparak iş kurmak ya da eğitim almak gibi nedenler gerekmektedir. Ukrayna’da doğum yapılması çocuğun Ukrayna vatandaşı olmasına izin vermemektedir. Sadece doğum nedeniyle vatandaşlık almanın koşulu, çocuğun anne ve babasının bilinmiyor olmasıdır ki bu durumda tüm bakımı Ukrayna Devleti karşılamaktadır.

Ukrayna vatandaşlığı belli koşullar aranmaktadır.

Ukrayna vatandaşlık kanunu kapsamında vatandaşlık almak isteyen kişinin kendi ülke vatandaşlığından çıkması gerekmektedir. Her ne kadar kanunda böyle bir ibare yer alsa da kanun uygulanmamaktadır.

Vatandaşlık başvurusu öncesinde en az 5 yıl Ukrayna’da yaşanması durumunda daimi oturma izni verilmektedir. Ayrıca bu süreçte kişinin iyi bir vatandaş olup olmadığı gözlemlenmektedir.

Ukrayna vatandaşlığı başvuru öncesinde Ukrayna kanunlarının bilinmesi gerekmektedir ki anayasa sınavı yapılmaktadır. Ayrıca Ukraynaca bilinip bilinmediğine dair yazılı ve sözlü sınavlar yapılmaktadır. Tabii ki maddi durumunda ülkede yaşamaya uygun olması gerekmektedir.

Ukrayna vatandaşlığı başvurusu için gerekli olan belgeler

  • Var olan vatandaşlığı göstermek için kimlik kartı ya da pasaport
  • Ukraynaca öğrenildiğine dair kurs sertifikası
  • Alınmış olan oturum izni
  • Maaş bordrosu ya da banka hesap dökümü
  • Oturum izni boyunca mevcut vergilerin ödendiğini gösteren dekontlar
  • 3 adet biometrik fotoğraf
  • Engelliler için engeli belirtmekte olan sağlık raporu

Ukrayna İşçi Alımı Yapıyor mu?

Ukrayna işçi alımı için yurtdışı iş ilanları vermektedir. Özellikle bağımsızlığını ilan edip ülkenin kendini toparlaması ile iş başvurularında artış yaşanırken, Türk firmaları da faaliyet göstermektedir. Sadece aynı Türk firmaların Ukrayna’da sürekli iş yapılmasına izin verilmiyor ve ihtiyaçlarına yönelik firma değişikliği yaparak yatırım alanlarına göre sektör değişikliği söz konusu olmaktadır. Şu an Ukrayna’da faaliyet gösteren tek bir Türk firması bulunmaktadır. Firmaya ulaşılarak işçi alımı yapıp yapmadığı öğrenilebilmektedir.

Para Kazanmak İsteyenler, Bu Yazı Tam Size Göre...  Kanada’da Asgari Ücret Ne Kadar? 2021 Asgari Ücret

Ukrayna’da Asgari Ücret Ne Kadar? 2021 Asgari Ücret

Work and Travel Öğrencileri için Asgari Ücret Ne Kadar?

Work and travel öğrencileri için asgari ücret tutarı yapılan işe göre farklılık göstermektedir. Türk öğrencileri 1961 yılında Birleşmiş Milletler tarafından ülkeler arasında eğitim ve kültür alanında alışveriş yapılması adına başlattığı ‘’Çalış ve Gez’’ programına katılabilmektedir. Fakat bu kapsamda Ukrayna’da herhangi bir uygulama söz konusu değildir, sadece üniversite eğitimi ve Rusça öğrenme adına eğitim verilmektedir.

Ukrayna Pahalı Bir Ülke mi?

‘’Ukrayna pahalı bir ülke mi?’’ çok merak edilen sorular arasında yer alırken, ülkemiz vatandaşlarının toplumsal ve ekonomik açıdan rahatlıkla uyum sağlayabileceği bir ülke olduğu söyleyebiliriz. Günün her saatinde hareketli olan ülkede kadınlar ve erkekler aynı işi yapabilmektedir ve kadınlar çiçekleri çok sevdiği için günün 24 saati çiçekler açıktır. Vizesiz olarak gidilebilecek ülkeler arasında yer alan Ukrayna’da konaklama ve kişisel giderler için 250-350 USD yeterli olmaktadır. Bunun için fiyatlar hakkında bilgi sahibi olmak karar sürecinde yardımcı olacaktır.

  • Meyve Suyu 32 UAH
  • Rothmans Sigara 33 UAH
  • Şampuan 60-80 UAH
  • 2 lt kola 26 UAH
  • Ketçap/Mayonez 18 -20 UAH
  • 1 litre yerli bira 20 UAH
  • Her yöne 1.000 dakika konuşma, 1.000 SMS ve 20 GB internet 125- 175 UAH
  • Tramvay 5 UAH
  • Troleybus 5 UAH
  • Marshrutka 7 UAH
  • Eşyalı ev fiyatları 1+0 daire 250 USD, 2+1 daire 400 USD ve 3+1 daire 500 USD’den başlamaktadır.

Ukrayna’da Eğitim Ücretleri 2021

Ukrayna’da eğitim ücretleri 2021 yılı için bölümlere ve üniversitelere göre 1.500 USD ile 4.000 USD arasında değişkenlik göstermektedir. Ama Türkiye’den üniversite için gelmiş öğrenci 9 ay süren bir hazırlık eğitimine alınmaktadır. İngilizce ya da Ukraynaca olarak verilen hazırlık eğitimi sonunda İngilizce olarak eğitim verilen diş hekimliği, tıp, inşaat mühendisliği, mimarlık, yazılım mühendisliği, eczacılık ve uçak mühendisliğidir. Bunlar dışındaki bölümlerde dersler Ukraynaca olarak işlenmektedir. Bunun için hazırlık eğitimine başlanılmadan önce lisans eğitim alınacak bölümün seçilmiş olması gerekmektedir. Hazırlık sonrası tercih edilebilecek alanlar;

  • Tıp, Biyoloji ve Ziraat
  • Mühendislik, Teknoloji ve Doğal Bilimler
  • Ekonomi
  • Sosyal ve İnsani Bilimlerdir.

Hazırlık eğitimi sonunda sertifika verilir ve bu sertifika ile öğrenci lisans eğitimine devam edebilmektedir. Fakat üniversiteler kendi bünyelerinde dil yeterlilik sınavı yapmaktadır.

Ukrayna öğrenci vizesi almak için gerekli olan belgeler

  • Lise Diploması (Aslı Apostil Onaylı)
  • Lise Transkript (Aslı Apostil Onaylı)
  • Nüfus Müdürlüğü’nden alınacak Formul A (Aslı Apostil Onaylı)
  • En az 5 yıllık pasaport
  • 2 Adet biometrik fotoğraf

Ukrayna’da eğitim ücretleri dışında öğrenci yurdunda kalan bir öğrenciye yaşam gideri olarak tarzına göre aylık 300 USD ile 500 USD arasında bir harçlık yeterli olmaktadır. Tercihine göre öğrenci ev tutabileceği gibi herhangi bir ailenin yanında da kalabilmektedir.

Ukrayna’da Sağlık Ücretleri 2021

Ukrayna’ da sağlık ücretleri 2021 yılı için eğitim amacıyla gelen öğrenciler için zorunlu sağlık sigortası yapıldığı için ücretsizdir. Ayrıca öğrenciler her yıl okut kayıtlarını yenilerken sağlık kontrolünden zorunlu geçirilmektedir. Grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklar için öğrenci hastanesinden ücretsiz sağlık hizmeti alınabilmektedir. Bunun dışında kan tahlilinden röntgene kadar ekstra sağlık hizmetleri de öğrenci hastanesinde ücretsiz yaptırılabilmektedir. Sadece diş tedavileri ücrete tabiidir ve tüm vatandaşlar için diş tedavi ücretleri oldukça yüksektir.

Ukrayna’da Asgari Ücret Ne Kadar? 2021 Asgari Ücret

Ukrayna’da Ekmek Fiyatı Ne Kadar?

Ukrayna’da ekmek fiyatı 15 UAH olmakla birlikte diğer gıda ürünleri de oldukça ucuzdur.

  • 1 litre süt 25 UAH
  • 1 kg şeker 25 UAH
  • 1 kg domates 40 UAH
  • 1 kg salatalık 55 UAH
  • 1 kg pirinç 30 UAH
  • Sucuk 250 UAH
  • Tavuk eti 70 UAH
  • Dana eti 170 UAH
  • 10’lu yumurta 30 UAH
  • 1 litre ayçiçek yağı 70 UAH
  • 1 kg peynir 200 UAH
  • 1 kg zeytin 250 UAH
  • 1 paket makarna 25 UAH
  • 1 kg meyveli yoğurt 40 UAH
  • 1 kg muz 30 UAH
  • 1 kg dondurma 110 UAH
  • 1 kg soğan 15 UAH
  • 1 kg biber 80 UAH
  • 1 kg havuç 20 UAH
  • 1 kg elma 20 UAH
  • Bal 220-250 UAH
  • Nutella 170 UAH
  • 1 kg mantar 40 UAH
  • 1 kg mercimek 60 UAH
  • 1 kg ceviz 200 UAH
  • 1 paket çay 80 UAH
  • 1 kg un 20 UAH
  • 1 kg portakal 30 UAH
  • 1 kg mandalina 30 UAH
  • 1 kg limon 30 UAH
  • 1 kg deterjan 80 UAH
  • 1 kutu diş macunu 50 UAH

Ukrayna Nüfusu Ne Kadar?

Ukrayna nüfusu 2020 yılı verilerine göre 43.733.762 olarak açıklanmıştır. Doğu Avrupa ülkesi olan Ukrayna, 603.628 km² yüzölçümü sayesinde Avrupa’da en geniş ülke olarak bilinmektedir.

Ukrayna Para Birimi Nedir?

1996 yılı itibarıyla Ukrayna para birimi Grivna’dır. Uluslar arası kodu UAH oarak belirlenmiştir. 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200 ve 500’lük banknotlar halinde basılmaktadır. Ayrıca madeni para olarak 1, 2, 5, 25 ve 50 Kopieka kullanılmaktadır.

1 Ukrayna Grivnası Kaç TL?

1 Ukrayna Grivnası 2021 Şubat ayı itibarıyla 0,35 TL’ye denk gelmektedir.

Kaynak: https://turkey.mfa.gov.ua/tr

Click to rate this post!
[Total: Average: ]
Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu
Kapalı